ဆိုဒါအေသာက္မ်ားလြန္းေသာ ကေလးမ်ား အသည္းအဆီဖံုးေရာဂါ ျဖစ္ပြားႏိုင္ေျခမ်ား
ဆိုဒါႏွင့္ အျခားသစ္သီးမွရသည့္ သၾကားဓာတ္ပါ၀င္ေသာ ထုတ္ကုန္မ်ား ေသာက္သံုးမႈေၾကာင့္ အသည္းအဆီဖံုးေရာဂါ ျဖစ္ ပြားႏိုင္သည့္ အႏၲရာယ္ျမင့္မားၿပီး အခ်ိဳရည္အေသာက္မ်ားလြန္း ေသာေၾကာင့္ ျဖစ္ေပၚလာႏိုင္သည့္ အႏၲရာယ္မ်ားကို ေလ့လာမႈ အသစ္တစ္ရပ္က ေဖာ္ျပသည္။
အခ်ိဳရည္မ်ားတြင္ အမ်ားဆံုးပါ၀င္ေသာ သစ္သီးသၾကားဓာတ္ စားသံုးမႈမ်ားေသာ ကေလးမ်ားႏွင့္ ႀကီးေကာင္၀င္စအရြယ္မ်ား သည္ အရက္ေသာက္ျခင္းေၾကာင့္မဟုတ္ေသာ အသည္းအဆီဖံုး ေရာဂါျဖစ္ပြားႏိုင္သည့္ အႏၲရာယ္ျမင့္မားေၾကာင္း သုေတသီမ်ား က ေလ့လာေတြ႕ရွိခဲ့သည္။
အရက္ေသာက္သံုးျခင္းေၾကာင့္မဟုတ္ဘဲ အသည္းတြင္ အဆီ မ်ား စုေ၀းျဖစ္ေပၚမႈ အေျခအေနကို အသည္းအဆီဖံုးေရာဂါဟု သတ္မွတ္သည္။
ယင္းအေျခအေနမ်ိဳးျဖစ္ေပၚပါက အဆီမ်ားစုေ၀းျဖစ္ေပၚမႈႏွင့္ အတူ အသည္းေရာင္ရမ္းကာ အသည္းဆဲလ္မ်ား ထိခိုက္ပ်က္စီး မႈတို႔လည္း ျဖစ္ေပၚလာသည္။ ယင္းေရာဂါေၾကာင့္ အသည္း ကင္ ဆာအပါအ၀င္ ျပင္းထန္ေသာ ႐ႈပ္ေထြးမႈမ်ားျဖစ္ေပၚလာႏိုင္သည္။
သစ္သီးသၾကားဓာတ္စားသံုးမႈမ်ားလြန္းေသာေၾကာင့္ ေသြး ထဲတြင္ ယူရစ္အက္စစ္ပမာဏမ်ားလာၿပီး ဇီ၀ျဖစ္စဥ္ဆုိင္ရာ ေရာ ဂါျဖစ္လာႏိုင္သည္။
ဆိုဒါႏွင့္ အျခားေသာ အခ်ိဳရည္မ်ားတြင္ သစ္သီးသၾကားဓာတ္ အဓိကပါ၀င္ၿပီး အလြန္အကြၽံေသာက္သံုးျခင္းေၾကာင့္ အသည္းကို ထိခိုက္ပ်က္စီးႏိုင္ေၾကာင္း သုေတသီမ်ားကေျပာသည္။ ယခု ေလ့လာမႈကို Hematology ဂ်ာနယ္တြင္ ေဖာ္ျပထားၿပီး သုေတသီ မ်ားက ကိုယ္္အေလးခ်ိန္ ပိုမ်ားလာျခင္းသည္ အသည္းေရာဂါ မ်ားျဖစ္ပြားေစႏိုင္သည့္ အႏၲရာယ္တစ္ခုျဖစ္သည္ဟု ေဖာ္ျပထား သည္။
အသည္းအဆီဖံုးေရာဂါရွိသူမ်ား၏ ေသြးထဲတြင္ ယူရစ္အက္ စစ္ႏွင့္ သစ္သီးသၾကားဓာတ္ႏွစ္မ်ိဳးစလံုး ပမာဏျမင့္တက္ေန ေလ့ရွိေၾကာင္း အီတလီႏိုင္ငံမွ သုေတသီမ်ားကေျပာသည္။
ကေလးမ်ားအၾကား ဆိုဒါႏွင့္အျခားေသာ အခ်ိဳရည္မ်ား ေသာက္သံုးမႈ ေလွ်ာ့ခ်ေရး ႀကီးမားေသာ ႀကိဳးပမ္းေဆာင္ရြက္မႈ မ်ားလုပ္ေဆာင္သင့္သည္ဟု သုေတသီမ်ားက ေျပာသည္။
No comments: