မျဖစ္မေနစားသင့္တဲ့ေဆးဘက္ဝင္ ၾကက္သြန္ျဖဴရဲ႕ တန္ခိုး(၁၀)ပါး
အစပ္အရသာ ပိုတယ္၊ သိပ္မေမႊးပါဘူး။ ဗမာၾကက္သြန္ျဖဴကေတာ့ အတတ္ေသးတယ္၊ အစပ္အရသာ အနည္း
ငယ္ေပါ့တယ္၊ အနံ႔ေမႊးႀကိဳင္တယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ဟင္းခတ္အေမြးအႀကိဳင္အျဖစ္လည္းေကာင္း၊ သီးသန႔္
အတို႔အျမႇဳပ္အျဖစ္လည္းေကာင္း၊ လက္ဖက္သုပ္/ပဲၾကမ္းသုပ္-စသည္တို႔ထဲမွာ ျဖည့္စြက္အမယ္အျဖစ္လည္း
ေကာင္း အသုံးမ်ားၾကပါတယ္။
ၾကက္သြန္ျဖဴဟာ ျမန္မာႏိုင္ငံအလယ္ပိုင္းနဲ႔ ရွမ္းကုန္းျပင္ျမင့္ေဒသေတြမွာ အထြက္မ်ားၿပီး ေဆာင္းရာသီထြက္
သီးႏွံတစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။ အဲဒီ ကြၽန္ေတာ္တို႔ သုံးေနတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏွစ္မ်ိဳးစလုံးမွာ လူ႔က်န္းမာေရးကို အထူး
အက်ိဳးျပဳတဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြ ႂကြယ္ဝစြာ ပါ၀င္ပါတယ္။ အဲဒီ အက်ိဳးေက်းဇူးေတြကို ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္။
၁။ ၾကက္သြန္ျဖဴမွာ ပါ၀င္တဲ့ဓာတ္ပစၥည္းမ်ား
ၾကက္သြန္ျဖဴမွာ Manganese 23%, Vitamin B6 17% , Vitamin C: 15%, Selenium 6% Fiber 1 g,
Calcium, Copper, Potassium, Phosphorus, Iron, Vitamin B1 အစရွိတဲ့ ဓာတ္ပစၥည္းေတြ ပါ၀င္ပါတယ္။
ၾကက္သြန္နီအတက္တစ္ခုမွာပင္ calories 1.8 g, 42 calories, protein 9 g, ပါ၀င္ပါတယ္။ အဲဒီ အာဟာရ
ဓာတ္ေတြဟာ လူရဲ႕ က်န္းမာေရးအတြက္ အေရးပါတဲ့ ဓာတ္ပစၥည္းေတြ ျဖစ္ၾကပါတယ္။
၂။ အေအးမိဖ်ားနာျခင္းကို သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္တယ္။
ၾကက္သြန္ျဖဴ ေန႔စဥ္စားသုံးေပးျခင္းက အေအးမိဖ်ားနာတာကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴဟာ
အေအးဓာတ္ 63% အထိ ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ၿပီး ႏွားေစေခါင္းကိုက္ျခင္း၊ ဗိုင္းရပ္ေၾကာင့္ ဖ်ားနာျခင္း-စတဲ့
အဖ်ားေရာဂါအမ်ိဳးမ်ိဳးကို သက္သာ ေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္ပါတယ္။
၃။ ေသြးတိုးေရာဂါသည္မ်ားအတြက္ သင့္ေတာ္တယ္။
ၾကက္သြန္ျဖဴမွာပါတဲ့ ဓာတ္ေပါင္းေတြက ေသြးတိုးေရာဂါသည္ေတြ ေသြးေပါင္ခ်ိန္ မမွန္သူေတြအတြက္
အထူး သင့္ေတာ္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴဟာ ေသြးလည္ပတ္မႈကို ပုံမွန္အေျခအန ေရာက္ေအာင္ ထိန္းေပး
ႏိုုင္တဲ့ သဘာဝ ေဆးဘက္ဝင္ျဖစ္ပါတယ္။
၄။ ကိုလက္စထေရာကို ထိန္းညႇိေပးၿပီး ႏွလုံးေရာဂါကိုတားဆီးေပးတယ္။
ၾကက္သြန္ျဖဴဟာ လူ႔ခႏၶာကိုယ္မွာ လိုအပ္တဲ့ ကိုလက္စထေရာပမဏကို ထိန္းသိမ္းေပးၿပီး မလိုအပ္တဲ့
ကိုလက္စထေရာကိုလည္း သူ႔မွာ ပါ၀င္တဲ့ ဗီတာမင္ C ဓာတ္က ေခ်ျဖတ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ႏွလုံးေရာက
ျဖစ္ႏိုင္ေခ်ကို တားဆီးကာကြယ္ေပးၿပီး ႏွလုံးေရာဂါရွင္ေတြ သုံးေဆာင္ရင္လည္း ႏွလုံးခုံႏႈန္းကို ပုံမွန္ျဖစ္
ေအာင္ ထိန္းသိမ္းေပးပါတယ္။
၅။ မွတ္ ဉာဏ္ဆုံးရႈံးျခင္းနဲ႔ ႐ူးသြပ္မႈကို တားဆီးေပးတယ္။
ၾကက္သြန္ျဖဴမွာ ပါ၀င္တဲ့ ဓာတ္ျပဳပစၥည္းေတြဟာ ဦးေႏွာက္ဆဲလ္ပ်က္ဆီးမႈကို ေပ်ာက္ကင္းေစၿပီး မွတ္
ဉာဏ္ခ်ိဳ႕ယြင္းမႈနဲ႔ သတိေမ့ျခင္း၊ ႐ူးသြပ္ျခင္း စသျဖင့္ မွတ္ ဉာဏ္နဲ႔ဆိုင္တဲ့ ေရာဂါေတြကို သက္သာေပ်ာက္
ကင္းေစၿပီး မျဖစ္ေအာင္လည္း ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
၆။ အသက္ရွည္ေစတယ္။
ၾကက္သြန္ျဖဴဟာ လူရဲ႕ အေရးႀကီးလွတဲ့ ေသြးနဲ႔ ႏွလုံးခုန္ႏႈန္းကို အထူးထိန္းညႇိေပးႏိုင္တဲ့ အစြမ္းသတၱိရွိ
တာေၾကာင့္ သက္တမ္းမျပည့္ခင္ ေသဆုံးျခင္းမွ အကာအကြယ္ေပးၿပီး၊ သက္ရွည္က်န္းမာတဲ့ ဘဝကို
ေပးပါတယ္။
၇။ အားကစားလုပ္ငန္းေတြကိုအတြက္ အားေဆး
အားကစားလုပ္လို႔၊ ေခြၽးထြက္လြန္လို႔၊ အလုပ္ပင္ပန္းလို႔-ဆိုတဲ့ အေၾကာင္းျပခ်က္ေတြနဲ႔ ခႏၶာကိုယ္က
ေန ဆုံးရႈံးသြားတဲ့ အားအင္ေတြကို ၾကက္သြန္ျဖဴက ျပန္လည္ ျဖည့္ဆည္းေပးႏိုင္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴ
ပုံမွန္စားသုံးျခင္းက အေမာလုံေစပါတယ္။
၈။ အဆိပ္အေတာက္ေတြကို ဖယ္ရွားေပးႏိုင္
ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ အစားအစာ၊ ရာသီဥတု စသျဖင့္ အေၾကာင္းအမ်ိဳးမ်ိဳးေၾကာင့္ ၀င္ေရာက္လာတဲ့ အဆိပ္
အေတာက္ေတြကို ၾကက္သြန္ျဖဴမွာပါတဲ့ ဓာတ္ပစၥည္းေတြက ေကာင္းေကာင္း တိုက္ခိုက္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
၉။ အ႐ိုးက်န္းမာေရးအတြက္လည္း ေကာင္းမြန္
ေန႔စဥ္ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၂ဂရမ္ ခန႔္ ပုံမွန္သုံးစြဲေပးပါက အ႐ိုးေဆြးျခင္း၊ အ႐ိုးပါးျခင္း၊ အ႐ိုးပြျခင္းကို လုံးဝ ကာကြယ္
ေပးႏိုင္ၿပီး အ႐ိုးက်န္းမာေရးအတြက္ စိတ္ခ်ရတဲ့ ေဆးဝါးတစ္ခုပါ။ ဒါ့အျပင္ ႐ိုးတြင္းခ်ဥ္ဆီနဲ႔ ပတ္သက္တဲ့
ေရာဂါေတြကိုလည္း ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
၁၀။ အစာေၾကေစတယ္။
အစားမေတာ္ တစ္လုပ္-ဆိုတဲ့ စကားနဲ႔အညီ အစားစာေသာက္ၿပီး အစာအဆိပ္သင့္တာတို႔၊ အစာမေၾက
ရင္ျပည့္ရင္ကယ္ျဖစ္တာတို႔၊ ဗိုက္နာဗိုက္ေအာင့္ ျဖစ္တာတို႔အတြက္ ၾကက္သြန္ျဖဴက တန္ဖိုးရွိတဲ့ ေဆး
တစ္မယ္ျဖစ္ပါတယ္။
No comments: